Харків

‼️ Понад 400 осіб незаконно уникнули мобілізації: на Харківщині затримано 13 медичних посадовців, які за гроші «списували» чоловіків з військового обліку

‼️Понад 400 осіб незаконно уникнули мобілізації: на Харківщині затримано 13 медичних посадовців, які за гроші «списували» чоловіків з військового обліку

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора і Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 13 особам за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, та підроблення документів, використання підроблених документів, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 3, ч. 4 ст. 358 КК України).

За даними слідства, голова однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій Харкова разом зі своїми 12-ма спільниками організували схему ухилення від мобілізації. Серед «помічників» організатора — його підлеглі, а також очільники різних медустанов Харкова та області. Крім того, один з фігурантів крім того, що обіймає посаду директора центру первинної медико-санітарної допомоги, є депутатом міської ради на Харківщині.

За гроші ділки допомагали ухилянтам уникнути призову на підставі фейкових довідок про інвалідність.

«Клієнти» навіть не приходили до медичної установи, а всю необхідну документацію про «інвалідність» отримували поштою або через посередників. Це дозволяло чоловікам списатися з військового обліку і виїхати за кордон.

За попередніми оцінками правоохоронців, внаслідок протиправних дій учасників цієї злочинної групи понад 400 осіб призовного віку з різних областей України змогли незаконно уникнути мобілізації.

Вартість таких «послуг» коштувала від 2 до 5 тис. доларів США.

Правоохоронці провели 89 обшуків за місцями роботи і мешкання учасників злочинної групи та в їхніх автомобілях.

Під час слідчих дій вилучено велику кількість справ призовників, чорнові записи, мобільні телефони, комп'ютерну техніку з доказами незаконної діяльності, гроші у сумі понад пів мільйона доларів США, майже 80 тис. євро, більше 1 млн грн та навіть російські рублі, які, ймовірно, одержані злочинним шляхом.

Правоохоронці затримали ділків, вони перебувають під вартою.

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Харківська обласна прокуратура

Джерело - https://t.me/prokuratura_kharkiv/19451