Харків

За принципової позиції прокуратури громаді буде повернуто землі вартістю майже 1 млн гривень

🔷

🖌️Суд апеляційної інстанції задовольнив позов Лозівської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави до Близнюківської селищної ради і агропідприємства про визнання незаконним рішення, скасування запису про державну реєстрацію права, зобов’язання повернути земельну ділянку загальною площею майже 1 га.

Встановлено, що в 2018 році на підставі рішення Берестівської сільської ради Лозівського району (наразі ліквідована, її правонаступником стала Близнюківська селищна рада) товариству з обмеженою відповідальністю надано безоплатно в приватну власність земельну ділянку. Нормативна грошова оцінка землі складає майже 1 млн гривень.

Однак спірна земельна ділянка ніколи не перебувала у приватній власності та відносилась до земель комунальної форми власності. Жодною нормою земельного законодавства не передбачалось можливості безоплатної передачі земель державної чи комунальної власності у власність юридичним особам.

Відповідно до земельного законодавства України, агрофірма могла б набути у власність зазначену ділянку у спрощеному порядку без проведення земельних торгів (аукціону), тобто шляхом викупу.

Це свідчить про те, що місцевий бюджет втратив кошти, які б могли бути отримані за продаж землі.

Окружною прокуратурою до Господарського суду Харківської області було подано заяву до органу місцевого самоврядування та ТОВ про визнання незаконним рішення, скасування запису про державну реєстрацію права, зобов’язання повернути земельну ділянку загальною площею майже 1 га.

Однак рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду, в задоволенні позову відмовлено повністю.

Постановою Верховного Суду касаційну скаргу заступника керівника Харківської обласної прокуратури задоволено частково, постанову суду апеляційної інстанції та рішення суду Господарського суду Харківської області скасовано, а справу передано на новий розгляд.

Судом першої інстанції в задоволенні позову було відмовлено повністю. Однак прокурори, не погодившись з вказаним рішенням та послідовно відстоюючи позицію, подали на нього апеляційну скаргу.

Таким чином, за принципової позиції прокуратури, Східним апеляційним господарським судом рішення суду першої інстанції скасовано, прийнято нове судове рішення, яким позов прокурора задоволено в повному обсязі — землі буде повернуто Близнюківській селищній територіальній громаді.

Харківська обласна прокуратура

Джерело - https://t.me/prokuratura_kharkiv/19450