Україна

Не припустимо, щоб ліки в українських аптеках коштували вдвічі більше, ніж в аптеках країнах ЄС — Юлія Тимошенко



Юлія Тимошенко заявила, що причиною надмірно високих цін на ліки в наших аптеках є наявність двох мега посередників, які працюють між аптеками і українськими підприємствами виробниками ліків. Найближчим часом їх діяльність розслідує слідча комісія Верховної Ради, яка буде створена за ініціативи Юлії Тимошенко.

Щоб побороти штучно створену монополію торгівлі ліками, лідерка «Батьківщини» пропонує ліквідувати посередників-монополістів за допомогою системи Prozzoro, на якій аптечні мережі мають закуповувати ліки на тендерній основі.

Також Тимошенко радить встановити обмеження для посередників на викуп у українських виробників ліків не більше 15-20 % виготовлених медпрепаратів. Крім того, за її словами, треба дозволити аптечним мережам купувати якісні ліки іноземного виробництва, які не зареєстровані в Україні, але мають надійні сертифікати країн ЄС , Канади , Великобританії, Японії та інших. І останнє – спростити кредитування аптечних мереж, що дозволить також вийти з під впливу посередників.

Всі ці пропозиції Юлія Тимошенко внесла, як законодавчу ініціативу до парламенту і на наступному сесійному тиждні буде наполягати на їх прийнятті. За інформацією ДП «МЗУ», ідеться про двох посередників: ТОВ "БАДМ" та СП "ОПТІМА-ФАРМ, ЛТД".

Джерело - https://t.me/voynareal/100291