Україна

GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) — гігантська бомба з точним наведенням має довжину близько 6 метрів, важить 13 600 кг

☢️ Ізраїльські винищувачі можуть вивести з ладу ядерні об'єкти Ірану розбомбивши їх допоміжну інфраструктуру — FT

Але є й певні перепони на шляху знищення Ізраїлем ядерної міці Ірану, передусім:

Відстань. Від Ізраїлю до основних ядерних баз Ірану понад тисячу миль, і щоб дістатися до них, ізраїльським літакам доведеться перетнути суверенний повітряний простір Саудівської Аравії, Йорданії, Іраку, Сирії та, можливо, Туреччини.
Паливо. Польоти до цілей і назад вимагатимуть від Ізраїлю всіх можливостей щодо дозаправки у повітрі та практично не залишать права на помилку.
Іранська ППО. Основні ядерні об'єкти країни добре охороняються, і ізраїльські носії бомб мають бути захищені винищувачами.

Ядерні об'єкти Ірану достатньо добре захищені:


— Один величезний завод зі збагачення палива в Натанзі знаходиться глибоко під землею
— Другий за величиною завод у Фордо виритий у горі.

Для їх знищення знадобиться зброя, здатна пробити кілька десятків метрів скельної породи та залізобетону, перш ніж вибухнути. І попри те, що Ізраїль має в своєму розпорядженні бетонобійні бомби, такі як 1000 кілограмові бомби GBU-31, якими був пробити бункер Насралли, цього мало.

Для такого завдання ЦАХАЛ потрібна американська і, за словами американських військових, може пробити 60 метрів землі, перш ніж вибухне.

Зрештою, масштаб сили, необхідної для заподіяння серйозних збитків основним об'єктам Ірану, потребуватиме широкої підтримки США, якщо не прямої участі.

Джерело - https://t.me/voynareal/100163