Суми

, якщо домогосподарство має сплачувати за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж.

🏡 Субсидія надається, якщо домогосподарство має сплачувати за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж.

Цей платіж розраховується індивідуально і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства і норми споживання.

Оформити житлову субсидію може:
● одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
● людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
● внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні, навіть без укладення договору оренди. Детально про те, як ВПО отримати субсидію – тут.
● неповнолітня дитина (за заявою опікуна чи піклувальника), яка залишилася без батьківської опіки, або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
● індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується.

Коли призначають субсидію, враховують доходи всіх, хто зареєстрований або задекларований у квартирі чи будинку, а також доходи чоловіка або дружини, навіть якщо вони прописані в іншому місці. Це не стосується внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які виїхали за кордон через ситуацію в країні. Важливо вказати, хто реально проживає у вашому помешканні.

Якщо хтось із родини перебуває за кордоном понад 60 днів на момент звернення за субсидією, його можна виключити зі складу домогосподарства, і його доходи не враховуватимуть. Наприклад, якщо в квартирі зареєстровано трьох осіб, але дружина з дитиною більше 60 днів за кордоном, субсидію розраховуватимуть на одну людину – чоловіка.

на Уряд online

Джерело - https://t.me/Sumy_news_ODA/30435